Kerékpárral a Fertő-tó körül

Az ország egyik legnépszerűbb kiránduló célpontja a Fertő-tó. Igazi vadregényes táj, és sokszínű látnivalók várják az ide látogatókat. A tó és környéke a biciklisek körében kiemelt népszerűségnek örvend. Mi is két keréken, a tavat körülvevő kerékpárúton haladva mutatjuk be a környéket.

A Fertő-tó nem csak természeti viszonyai miatt híres, hanem növény- és állatvilága is egyedülálló. A tó partját nagy kiterjedésű nádasok szegélyezik, melyek kitűnő életteret biztosítanak számos növény és állatfaj részére. Több növényfaj csak ezen a területen honos az országban. A tó területén összesen körülbelül háromszáz madárfaj fordul elő, ezek közül száztíz költ is itt. A tó harminc hajfalnak ad otthont, ezzel horgászati szempontból is jelentősséggel bír. A páratlan természeti adottságoknak köszönhetően közös osztrák-magyar kezdeményezésre az UNESCO 2001-ben a Világörökség részének nyilvánította a Fertő-tavat.

A tavat bárki felfedezheti, hiszen 133 kilométer hosszúságú kerékpárút veszi körül, ebből 38 kilométer található magyar területen. Általánosságban elmondható, hogy az osztrák területen (nem meglepően) jobb minőségű utakkal találkozhatunk, a magyar szakaszon gyakori a repedezett burkolat és több helyen zavaró a belógó növényzet és a gyökerek által felsértett beton is. Egy gyakorlott kerékpárosnak 8-9 órába telik körbetekerni a tavat, de a sok látnivaló és a lényegesen kellemesebb tempó akár többnapos túrát is eredményezhet.

Az út többnyire a tótól távolabb vezet mezőgazdasági területek, szőlőtőkék között visz. Ahhoz, hogy a kerékpárútról a tópartra jussunk 1-3 kilométeres kitérőket kell tenni. Az út egyébként könnyedén követhető akár térkép nélkül is, a B10-es jelzés (Ausztriában) mutatja a tavat megkerülő utat. A különböző leágazásoknál is világosan jelölik a célállomást.

Érdeklődés küldése